Yıkanan Çamaşırlar Neden Kokar?
Yıkanan Çamaşırlar Neden Kokar? Çamaşırların yıkanıp kuruyan, iyonize olmayan çamaşırlarının neden koktuğu, çamaşır yakan insanların yaşamında yaygın bir sorudur. En basit cevap, çamaşırların çürümesi bitkisel veya hayvansal proteinler, mikroorganizmalar ve diğer yavrulardan geçen.
Proteinden Kaynaklanan Kokular:
Çamaşırların koku vermesinin temel nedeni, çocukların yıkanamayacak kadar kalın veya çapraz bağlı olarak sentezlenen proteinlerin oluşturduğu kirletir. Bu çamaşır kokusu, çoğu kez asete aittir.
Diğer Kaynaklar
-
- Tahrişlenmiş deri mikroplarından – Çamaşırların su ile yıkanması da eş zamanlı olarak deri mikroplarının tahriş olmasına neden olur.
-
- Metal minerallerden – Bazı metal mineraller, kötü kokuya neden olabilir.
-
- Bilinmeyen Kaynaklardan – Bazen, kötü koku nedeni bilinebilir. Gözle görülemiyor olsa da, çamaşırlar kötü koktuğunda bu gibi olgular söz konusu olabilir.
Kötü Kokuyu Nasıl Önlersiniz?
-
- Çok Yüksek Sıcaklık ile Yıkama – Çamaşırları, nemin kirlenmesine kolayca meydan veren havuzdaki su ile yıkamak yerine, çok yüksek sıcaklık ile yıkamak daha etkili bir seçenek olacaktır. Çünkü bu yöntem, odakların oluşturduğu proteinleri nasıl yok etmeye yardımcı olur.
-
- Sıcak su ile Ağızdan Yıkanması – Çamaşırları, sıcak su ile yıkamadan sonra, açık su ile yıkanmayı da önemle tavsiye ederiz. Sıcak su, çamaşırları tamamen temizlemek için gerekli olan pH geçişini sağlar.
-
- Ekstra Yıkama – Bazen, çamaşırların kokmasını önlemek için ekstra bir yıkama yapılabilir. Bu tür bir durumda, çamaşırlar en az üç defa yıkanmalıdır.
Çamaşırların kötü kokmasını önlemek için, üstteki üç yöntemin sıkı bir şekilde kullanılması gerekir.
Son günlerde çamaşır makinalarının daha sık kullanımı ile, çamaşırların mikroplar, yağ ve tozlar ile temizlenme yöntemlerine dair hüzün verici bir konu olan, “yıkanan çamaşırların neden koktuğu” sorusu meydana çıkmıştır.
Günümüzde büyük bir süratle artan tüketim, gıda ve ürünlerde kullanılan kimyasal deterjanlar bitkisel yağlar, yağlar, yağlar, yağlar, yağlar ve yağlar ile birlikte çamaşırlara da karşı çoklu kimyasallardır. Bu kimyasallar standart çamaşır deterjanlarında bulunur, ancak bu kimyasallar bazen çamaşırların kokmasına neden olabilir.
Bu sorun çözülmesi için, çamaşırların temizliğine katılacak kimyasal deterjanın doğru miktarına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca renaların dikkatli bir şekilde koşulması, çamaşırların dikkatli kurutulması ve dolabın düzenli temizlenmesi çamaşırların kokmamaları için önemlidir.
Konutta kullanılan suyun sertliği de kötü kokan çamaşıra neden olabilir. Bu durumda, suyun sertliğini azaltmak için su filtresinin değiştirilmesi ve yıkanan çamaşırların ekstra su eklenerek temizlenmesi gereklidir.
Çamaşırların kokmaması için parfüm, tamamlayıcı deterjanlar da kullanılabilir. Ancak, bu tür yardımcı ürünlerin çamaşırların kalitesini bozabileceğini veya alerjiye neden olma ihtimali mevcut olduğu unutulmamalıdır.
Çamaşırların kokmamasının sağlanması için, her üç aşamada (yıkanma, kurutma ve depolama) etkin önlemler alınmalıdır. Aksi taktirde, çamaşırlarınız kokmaya devam edecektir.