Memur Kaç Gün Rapor Alabilir?
Memur Kaç Gün Rapor Alabilir? Her kariyer kendi düzenlemelerini gerektirir ve yıllık izin alma konusunda özel ve kamu çalışanlarının farklı normları vardır. Bu yazımızda devlet memurları üzerinde duracağız ve “bir memur kaç gün izin alabilir?” sorusunu cevaplayacağız.
Devlet Memurları İçin Yıllık İzin Kuralları
Düzenlemeler, memurun görevine ve makamına göre değişmekle birlikte, kamu hizmeti kanunu ve L17 Tabanlı Yıllık Ücretli İzin’e göre:
-
- Devlet Memurları ve eğitimcilere 30 güne kadar yıllık ücretli izin verilebilir ve 21 gün dinlenme hakkı vardır.
-
- Bakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sosyal güvenlik kurumu veya maaş bordrosunda görevlendirilen memurlara 30 gün yıllık izin ve 30 gün dinlenme hakkı verilir.
-
- Bir yıldan fazla, ancak 6,12,18 ve 24 yıldan az çalışan kişiler daha fazla fiziksel dinlenme hakkına sahiptir.
-
- Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında istihdam edilen muhasebeci ve vergi uzmanlarına 40 gün yıllık izin ve 40 gün fiziki izin verilir.
Bir Devlet Memuru Ne Zaman İzin Alabilir?
Çalışanlar izinlerini sıra ile almalı, yani geçen yılki hizmetleri için tatil izni alırlar. Memur, hak ettiği izni yıl içinde kullanmazsa, izin bir sonraki yıla taşınmaz ve kaybedilen. Öte yandan, yaprak limiti ile parçalar halinde alınabilir. iki kere yılda ve Tur başına 15 gün.
Çözüm
Özetle, kamu görevlilerinin yıllık izin kullanma konusunda farklı kural ve düzenlemeleri vardır. Görev ve ofislerine göre 30-40 güne kadar izinli olarak hak ettikleri dinlenme sürelerini kullanabilirler. Yıl içinde kullanılmayan izin hakkı düşer ve bir sonraki yıla devam edilemez. Öte yandan izin, her turda 15 gün sınırı olmak üzere iki turda da alınabilir.
Memur, iş hukuku çerçevesinde rapor alma konusunda aylık belli miktarda hak tanınır. Memurların rapor alma haklarını kullanmak için farklı sebepler, görevler ve rapor sayısı arayışındayız.
Memurun her yıl hak kazandığı rapor sayısı, sözleşmesi gereği 48 gündür. Ancak gerekli yasal usulün karşılanması ve maaşın ödenmesi halinde bu süre 60 güne kadar çıkartılabilir.
Raporlar seyahat için alındığında, memur ücretli izinden yararlanır ve maaşına sabit miktarda izin ücreti de eklenir. Ücretli izinden yararlanırken, memurların karşılaşabilecekleri diğer ek ücretler, diğer herhangi bir ödenek gibi vergilerden muaf tutulmuştur.
Böylece, memur kaç gün rapor alma hakkına sahiptir? Cevap memura bağlı olarak değişebilir; ancak, her durumda seçim memurun elindedir ve rapor artık yasal olarak belirsiz bir sayıda alınabilir. Bir memur, ücretli raporlarını hiçbir duruma bağlı olmaksızın her yıl 48 güne kadar alabilir. Yine, gerekli yasal usulü karşılanırsa, ücretli raporlar 60 güne kadar uzatılabilir.