Laf Anlatan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Laf Anlatan Çocuğa Nasıl Davranmalı? Her çocuğun zihinsel gelişim seviyesinden farklıdır. Bu seviyede düşük olan çocuklara, laf anlatamayan çocuklar denir. Ortaya çıkan, bazı özellikleri taşıması ve özel ihtiyaçları vardır. Personeli en iyi şekilde desteklemek için ekstra destek olmalıdır.
Laf Anlatamayan Çocuklarla Nasıl Davranmalı?
İşte özellikle laf anlamayan çocuklar nasıl davranacağınız konusunda bazı ipuçları:
-
- Anlayışlı Olun: Laf anlamayan oyuncak cihazları uygun bir şekilde konuşun. Çocuğa karışımları karıştıracak, anlatamayacağı bazı konuları konuşman. Hoşgörü gözlemleme ve oyunu anlamanın kolay olduğu konuya odaklanmanın.
-
- Sabırlı Olun: Lafa anlayışın çocukların kavramlarını algılaması ve soruları cevaplamaları çok daha uzun sürer. Bu bölümlerin kullanılması ve etkilenme zamanının ve doğru ortamın tanıyın.
-
- Tekrarlayın: Çocukları öğrenme yollarını hızlandıracak ve tane tane anlama yardımcı olacak şekilde, düşünerek cümleleri.
Laf Anlatmayan Çocuğa Destek Verin
Lafa anlayışın çocukları, küçük gruplarda çalışmaya yönelik yetiştirmelerden yetiştirme. Ayrıca oyunlar oynayarak, yürüyüş ve seyahatlerde bulunarak öğrenmeyi destekleyebilirsiniz. Olumlu bakışlardan ve resimlerden bakışları destekleyin.
Neyi Dikkatli Yakınız
Özellikle lafa anlaman çocuklar için, tekrarlayan ve ısrarlı davranışlar olabilir. Öfkeli, üzgün veya hayali rakipler neden olan durumların başlamasını önlemek için, dikkatli olun. Ev sahibi olmanın amaçlarını öncelikli tutun ve onu konuşmalarını ifade etmesine izin verin.
Çocuğunun özel anne babası olduğunu unutma. Doğuma yönelik yaklaşım stiliniz, anne babalık donanımlarınızı ön plana çıkarır ve lafa anlayışın çocuklarında kasıtlı pozitif değişiklikler yaratır.
Lafa anlayisiyan çocuklarla iletisim kurarken gün içinde olan sorunlari ve sonuclari, ölüm hakkinda acik olmak ve bakimli olmak, anne baba rolünüzü kolay anlayabilirsiniz. Çocukların kişilik kazanımı ve yetişkinlik dönemine doğru ilerlemeleri beklenmektedir. Bu aşamada çocuklar konuşma ve davranışlarıyla diğerlerinden ayırt edilmeye başlarlar. Çocuklar birçok anne babayı çileden çıkaran muhteşem laflarıyla anlatılacak şeyleri anlatabiliyorlar. Anneler ve babalar ise, çocuğa nasıl davranacaklarını bilemez ve bunun sonucunda şaşkına dönebilirler.
Her çocuk farklıdır ve farklı durumlarda kendini ifade eder. Hafif bir öfke ifadesi gösterebilir veya çok fazla hareket edebilir. Bu nedenle, tepki vermeye başlamadan önce, o anda hangi tür bir cevap göstermek gerektiğini anlamak çok önemlidir.
Bir çocuğa nasıl davranılacağını öğrenmek için, çocuğun duyguları ve beklentileri dikkate alınmalıdır. Duygularını kabul ederken, konuşmanın rahatlatıcı etkilerinden yararlanılmalıdır. Öfkesinin bir göstergesi olduğunu anladıktan sonra, çocuğun öfkesinin gerçek nedenini bulmak önemlidir.
Bazı çocuklar, sadece onlar hakkında konuşulup anlaşıldıklarını hissetmeden kendilerini ifade edemezler. Bunun için, görüşlerinin bir fikir müzakeresi aracılığıyla onaylanması çok önemlidir. Annesi veya babası ile daha fazla ilgilenmek isteyebilir ve çocuğa yeterince dikkat edilmesini isteyebilirler. Cevap verirken, cevabın çocuğa şefkatli ve güvenli bir şekilde verileceğinden emin olunmalıdır.
Bazı çocuklar sert bir tavır veya anlayışsız bir tutum ile karşılaşmaktan korkarlar. Bundan dolayı, konuşmanın sertliğine dikkat edilmeli ve fiziksel veya ruhsal taciz gibi davranışlar geliştirilmemelidir. Çocuğun öfkeli duygularını küçümsemek, uyarmak veya yargılamaktan kaçınmalıdır. Ona kendi çözümlerini bulma ortamının açık tutulmasına da yardımcı olunmalıdır.
Çocuklar bilgisini konuşmayla ve genel olarak davranışları ile kontrol ederler. Bu sebeple, çocukların daha çok hayal etme ve çözüm bulma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için onları tercih eden konuşma ve anlayış yoluyla desteklenmelidir. Her çocuğun özgüvenini güçlendirmeleri, zihinsel süreçlerini daha fazla geliştirmeleri için sürekli öğütler ve teşvikler vermelidir.