Konfüçyüs kimdir? Nasıl bir hayata sahiptir?
Konfüçyüs kimdir? Nasıl bir hayata sahiptir? Konfüçyüs veya Söylevleriyle ünlü K’ung Fu Tzu,Lao Tzu’dan sonra Kulüp kültürünün izlenmesinin Logosunu oluşturan Mısır ilahöcüsüydü. Konfüçyüs, kesinlikle Çin’de bilinmek amacıyla 551/479 yılları arasında yaşamıştır.
Konfüçyüs’ün Kişiliği
Konfüçyüs, hayatı boyunca, üç kavram türüne özen gösterildi: Aydınlanma,Kendi Kendini Geliştirme ve İnsanlarla Etkileşim. Konfüçyüs, kişiliğini bu kavramlara odaklamış, insanlar arasında düşünmek, medeniyetin, erdemin ve çapraz kültür etkileşimlerinin de değerini önemsemişti.
Konfüçyüs,istikrarlı,eşit gelişimin yanı sıra merhamet ve anlayış da önemsiyordu. Konfüçyüs gelecek kuşaklar için doğru seçimler yapmakla ilgili çok yönlü ve uzun vadeli çözümler öneriyordu.
Konfüçyüs’ün Hayatı
Konfüçyüs, hayatı boyunca, günlük yaşamda belirli normları korumak için insanlarla etkileşim kurmuş bunun yanında dinsel inançlarla ilgili de konuşmuştur. Konfüçyüs’ün Analitik-Dinamik bir gerçeklik anlayışı vardı. Konfüçyüs’ün yolculuğunun temel amacı, kopuştan birliğe kavuşturmaktı.
Konfüçyüs, aracı olmaya özen göstermeyi ve halka yardım etmeyi seçmedi. Konfüçyüs, bir süre Fu Tzu’nun (arazilere verilen mesajın çekildiği yer) görevli olarak hizmet verdi. Ardından, yolcuların karşılaması için Çin’de okullar ağı ünlü olmuştur.
Konfüçyüs’ün Çalışmaları
Konfüçyüs, Söylevler denilen bir çalışma yayınlamıştır. Bu söylevler, kuralların merhametsizliği, özgürlük ve dürüstlük üzerine kurulan bir topluluğu topluca yönlendiriyor.
maddeler özetlenerek Konfüçyüs aşağıdakilerin Söylevlerinden alınmıştır:
-
- Adalet – Herkesi korumak için neşter atmaktan ve yönlendirmekten kaçınmalıdır.
-
- Saygı – İhtiyacı olan herkese hayranlık, içten ve samimi olmak.
-
- Takva – Kahretmekten kaçınılmalı, tüketilmesi değil de iyiyi desteklemek için özel çaba harcanmalıdır.
-
- Merhamet – En ihtiyaç sahibi olan, en duyarlı kişiye merhamet gösterilmelidir.
Konfüçyüs, lider olarak, birlik ve beraberlik kurmak için birlikte çalışmamız gereken doğru rotaya yönlendirdi. Konfüçyüs, insanların kendisine saygı duymasını ve hikmete boyun eğerek yaşamlarını anlamlı kılmalarını istedi.
Sonuç
Konfüçyüs, insanlara yaklaşabileceklerini ve benzerlerinin asıl konu olarak ne kadar geliştirebileceklerini gösteren bir düşünen ve liderdi. Konfüçyüs’ün temel mottoları, hakkaniyet, saygı, takva ve merhametten geçti. Konfüçyüs’ün tavsiye ve öğütleri, insanların kendilerini olgunlaştırmak ve geliştirmek için çabalamalarını sağlar.