Kimya Mühendisliği Ne İş Yapar? Neyi Amaçlar?
Hayatın temel taşlarından biri de hiç şüphesiz “Kimya”. Var olan her maddenin temelini oluşturan element ve bileşikleri inceleyen Kimya bilimi, günlük yaşantımızda ve çalışma ortamında kimya mühendisleri ile yönetiliyor.
Kimya mühendisliği ne iş yapar, neyi amaçlar, kimya mühendislerinin asli görevleri nelerdir gibi sorular, işin mühendislik boyutuyla ilgilidir. Kimya bir bilim dalı olarak, mühendislik uygulamalarının önünü açmaya, kimya mühendisliği ise bu bilgilerle üretime katkıda bulunmaya çalışır.
Özetlemek gerekirse, Kimya Mühendisliği temel olarak, üretimde kullanılacak en uygun malzemeyi belirlemeyi veya, mevcut malzemeyi en uygun hale getirmeyi hedefler. Bu süreçte, üretim aşamasında meydana gelmesi istenilen kimyasal reaksiyonların hızlanması ve istenmeyen reaksiyonların kontrol altına alınmasını optimal anlamda sağlamak, bunu yaparken de güvenliği en üst düzeye çıkartmak kimya mühendisliğinin görev tanımıdır.
Kimya Mühendisliği Ne İş Yapar?
Eğer bir ortamda mühendislikten bahsediliyorsa, orada bir üretim söz konusudur. Kimya, maddeler arasındaki reaksiyonları, mühendislik de güvenli, hızlı ve istenen üretimi planlamakla yükümlüyse, kimya mühendisliği ne iş yapar sorusunun cevabı da doğal olarak ortaya çıkar.
Mühendislik hesaplamalarının temel gerekçelerinden biri maliyet kontrolüdür. Kimyasal üretimlerde, kullanılacak hammaddelerin maliyetinden, sürecin uzunluğu, nihai ürünün değeri, reaksiyon süresine etki eden katalizör maddelerin getirdiği parasal yük gibi kriterler, planlama aşamasında belirlendiği şekliyle üretime yansıyorsa, kısacası maliyetlerde bir sürpriz yaşanmıyorsa doğru bir mühendislik hesaplamasından bahsetmek mümkündür.
Amaçlanan üretim için kullanılacak hammaddeler ve üretim süresini belirleyen yan bileşenler doğru planlanmalı, yeterli ve doğru miktarlarda kullanılmalı, sonuçta ortaya çıkan ürün, önceden belirlenen kalite standartlarını karşılamalıdır.
Bu nedenlerle, kimya mühendisliği üretime yönelik kullanılması gereken ham ve eşlik eden maddeleri belirler veya daha uygun farklı bir madde ile değiştirilmesini planlar.
Kimya Mühendisliği Neyi Amaçlar?
Bir kimya mühendisi, görevli olduğu iş yerinde birbirleriyle ilintili çok sayıda sorumluluğu yürütmek durumundadır.
- İş Güvenliği
İnsan hayatını temel alarak, tüm üretim süreçlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak sistemin kurulması kimya mühendisliğinin başlıca hedeflerinden biri olmalıdır. Kimyasal maddelerin özellikleri nedeniyle (yanıcı, yakıcı, tahriş edici, vb.) kullanım prosedürlerinin belirlenmesi, zararlı maddelerin uygun ve daha az zararlı maddelerle ikame edilmesinin sağlanmasında işyeri yönetimini yönlendirmek mühendislik kavramının içindedir.
- Maliyetlerin Belirlenmesi ve Uygulanması
Planlama aşamasından, nihai ürüne kadar, kullanılacak malzemelerin uygunluğu, tedarik sürekliliği ve kullanılabilirliği belirlenmelidir. Maliyet öngörülerine uygun bir süreç oluşturulması her üretim tesisi için zorunluluktur. Bu aşamada kimya mühendisliği anlamında, uygun malzemenin tedarik takibi ve gerektiğinde ikame edilebilmesi önemli bir noktadır.
- Sürekli İyileştirme ve Geliştirme
Üretim şartlarının ve sürecinin daha iyiye doğru gitmesini sağlayacak sistemlerin geliştirilmesi, üretim maliyetlerinin optimal seviyelerde kalmasının sağlanması (hatta düşürülmesi) amacıyla, kimya mühendisliği yapacağı hesaplamalarla işvereni yönlendirmelidir.