Kiloya Göre Su İçme Nasıl Olur?
Su, hiç şüphesiz tüm canlılar için vazgeçilmez bir kaynak. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı ve dengeli bir şekilde devam edebilmesi için günlük olarak belli miktarlarda su içmemiz şart.
Her insan için değişkenlik gösteren günlük su ihtiyacını belirlemek için basit hesaplama teknikleri kullanmak mümkün. Kiloya göre su içme gerekliliğini kolayca belirleyebileceğiniz bu hesaplama yöntemleri, bu yazımızın konusunu oluşturuyor.
İçme suyunun Özellikleri
Yaşanılan iklim ve coğrafya, yaşam tarzı, günlük aktivite yoğunluğu, var olan hastalıklar, beslenme alışkanlıkları, cinsiyet dahil pek çok kriter, içilmesi gereken günlük su miktarının belirlenmesinde rol oynayan faktörlerdir.
Günlük tüketilen su miktarı kadar, suyun sağlıklı olması da hayati bir önem taşıyor. Bu anlamda, içme suyu bazı niteliklere sahip olmak durumunda. Kullandığınız içme suyunda;
- Bakteri/virüs varlığı
- pH seviyesi
- Sertliği
- İçerdiği mineraller gibi kriterlere dikkat etmelisiniz.
Kullanma suyunun mikrobiyolojik olarak arıtılmasında kullanılan klorin maddesi, vücudumuzda önemli işlevleri olan ve belli bir dengede yaşamlarını sürdüren bakteri topluluğunun (flora adı verilir) bozulmasına yol açacağından, içme sularının dezenfeksiyonunda kullanılması uygun değildir.
Bu nedenle, içme suları UV ışınlarına tabi tutularak veya ozon (O₃) gibi insanlar için zararsız maddeler ve yöntemlerle mikroplardan arındırılmaktadır. Doğada akar veya durgun halde bulunan sularda çok sayıda ve özellikte pek çok mikrobiyolojik canlı bulunma olasılığı nedeniyle direkt olarak tüketilmesi de bu bağlamda sağlıklı olmayacaktır.
Su arıtma cihazları ile elde edilen içme suyu da mutlaka antimikrobiyal işleme tabi tutulmalıdır.
Bir diğer su arıtma yöntemi ise Ters Ozmoz (Reverse Osmosis) işlemidir. Çeşitli filtrelerden ve son olarak da membran adı verilen sistemden geçirilen su içindeki tüm anyon, katyon ve hatta mikrobik maddeler arındırılarak içme suyu elde edilir. Tatlı suyun az olduğu ülkelerde deniz suyundan içme suyu üretme yönteminin temelini ters ozmoz işlemi oluşturmaktadır.
İçme suyunun pH (asidite) seviyesi için ideal aralık 7-8,5 arasıdır. Yani hafif alkali (bazik) özellikli su tüketimi sindirim sistemi ve diğer organlar için çok daha yararlıdır.
İçme suyu tatsız, kokusuz ve tamamen berrak olmalıdır. Bunların aksi bir durumda su içinde çözünmüş maddelerin olduğunu anlamak oldukça kolaydır.
Kiloya Göre Su İçme Hesaplamaları
İnsan vücudunun ortalama olarak %60’ının su olduğunu, bu suyun ter, idrar, solunum gibi yollarla vücuttan atıldığını ve yerlerinin mutlaka tekrardan doldurulması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Kiloya göre su içme hesaplamaları sırasında ortalama yetişkin bir insanın kilogram başına su ihtiyacı baz alınmaktadır.
Elbette bu oran her birey için farklılık gösterecektir. Bu nedenle, kişinin kiloya göre su içme hesabını yaparken, kendine özgü tüm davranışları göz önüne alması gerekir.
Bilimsel verilere göre sağlıklı bir yetişkinin günlük içmesi gereken su miktarı, kendi vücut ağırlığı baz alınarak hesaplanır.
Ortalama olarak her sağlıklı birey kilogram başına günlük 35 mililitre (ml) su içmelidir. Kilonuzu tam olarak biliyorsanız “kg x 0,035 litre” işlemi ile kiloya göre su içme miktarınızı hesaplayabilirsiniz.
Ancak bu 35 ml’lik miktarın yüksek vücut ağırlıklarında daha da artması gerektiğini de unutmayın. Prensip olarak “daha ağır vücut, daha fazla su” anlayışı ile işinizi ve yaşam şartlarınızı gözden geçirerek, günlük tüketmeniz gereken su miktarını kişiselleştirebilir ve kolayca hesaplayabilirsiniz.