İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli? Başarılı iş arayanlar, yüz yüze görüşme söz konusu olduğunda birkaç “angajman kuralı” olduğunu bilirler. Büyük Gün için gelirken aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz birkaç şey:
Profesyonel görünüm
Röportaj için görünüşünüze dikkat edin. Giysilerinizin düzgün, ütülü ve başvurduğunuz iş türüne uygun olduğundan emin olun. İletişim tarzınız da profesyonel olmalıdır. En iyi “iş konuşmanıza” güven verin.
Ödevini yap
Pozisyon ve işveren hakkında mümkün olduğunca çok şey bilerek görüşmeye gittiğinizden emin olmak istersiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu aşağıdakileri araştırmaktır:
-
- Şirket gerçekleri: Boyut, kuruluş yılı, son haber değeri taşıyan öğeler.
-
- Endüstri: Eğilimler, değişimler ve beklentiler.
-
- Konum: Belirli bir iş için gerekli beceriler.
Hazır ol
Başarılı iş arayanlar soruları cevaplamaya hazırdır. Önceden güçlü ve zayıf yönlerinizin bir listesini yapmanıza yardımcı olur. Şu anki/önceki işinizde başarılı olmak için neler yaptığınızı açıklamaya hazırlıklı olun; geçmişte bir sorunu nasıl çözdüğünüz; ve/veya sizi rekabetten ayıran şey.
Stratejik Düşün
Yüz yüze görüşme ne kadar uzun sürerse sürsün, şirket hakkındaki bilginizi sergileyen, iş pozisyonu hakkında fikir veren ve işe alım müdürünün iş deneyiminizi daha iyi anlamasını sağlayan sorular sorduğunuzdan emin olun. Görüşmeciyi konuşturmaya yetecek kadar soru sorduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz, ancak aşırı meraklı görünmek için çok fazla soru sormayın.
Olumlu ol
Röportajdaki soruları yanıtlarken, eski işverenleriniz ve görevleriniz hakkında olumlu olmaya özen gösterin. Ne yaparsanız yapın, görüşmeye işe alma müdürü üzerinde kötü bir izlenim bırakabilecek herhangi bir olumsuz bagaj taşımayın.
Yüz yüze bir iş görüşmesinde başarılı olmak, profesyonel ve kendinden emin bir tavır sergilemekten geçer. Toplantıya kapsamlı bir şekilde hazırlanarak ve pozisyon için neden en iyi olduğunuzu açıklayarak iş için doğru aday olduğunuzu gösterin. İş arayışı ister evvelki işinden memnun olup yeni bir iş arayan bir kişi olsun ister yeni mezun bir öğrenci, her durumda iş görüşmesi sınavı olur. İş görüşmelerinde önceden hazırlık yapmak kafanızdaki kaygıyı azaltıp size güven verebilir.
İş görüşmesinde size basamaklar sunmak için genel önerilerimiz şunlardır:
Birincisi firma konusunda bilgi sahibi olun. İşverenler seçimini yapan kişinin firma hakkında bilgi sahibi olup onu anlamasının önemini bilir. Kadro, ürünler, servisler, müşteriler, rekabet ve haber konularını inceleyin.
İkinci olarak, işverenlere özgeçmişinizi sunmak için up-to-date (güncel) tutmayı unutmayın. İşverenin değerlendirmek için sade, sürekli, net bir biçimde kaleme almanız gerekir. Ayrıca, her işe başlamadan önce, pozisyon için gerekli yeteneklere sahip olduğunuzu teyit etmek isterseniz şimdiye kadar öğrendiklerinize dair referanslar getirmeyi de düşünebilirsiniz.
Üçüncü olarak, özgeçmişinizin yanısıra işveren için sizi ne kadar uygun kılabileceğinizi ve şirketinize nasıl katkı sağlayacağınızı gösteren bir şey yapacaksınız. Böylelikle işveren nasıl olumlu olarak etkileneceğine, sizi seçebileceğine İnanmış olacak.
Son olarak, kıyafet yoluyla işvereni ikna etmeyi de düşünebilirsiniz. Konforlu olmalı ve prestij arzetmelidir. İşe kabul etildiğinizi öğrenme cesareti ve hevesi göstermelisiniz.
İş görüşmelerinde nelere dikkat edileceğine dair bu genel öneriler, başarılı olmanın öncelikli şartlarından biri olacaktır. Yarınınızın güzel olmasını minnet etmek ve iş deneyiminizi geliştirmek için iş görüşmelerindeki potansiyelinize dikkat etmelisiniz.