Histamin İntoleransı Nedir, Testi Nasıl Yapılır, Belirtileri Nelerdir?
Histamin, başta vücudun bağışıklık olmak üzere, sindirim ve merkezi sinir sistemi faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlayan ve nörotransmiterler arasında yer alan bir kimyasal maddedir.
Adını daha çok bünyenin alerjik reaksiyonlarda verdiği tepkilerde duyduğumuz bu madde, lokal bağışıklık tepkilerini yönetir.
Alerjen bir madde sonrası, yüz kızarması, kaşıntı hissi, ciltte meydana gelen kabarıklık ve yanma hissi gibi bağışıklık sistemi cevapları ile bildiğimiz histamin kan yoluyla tüm vücuda taşınır ve bağışıklık sisteminin daha hızlı tepki vermesi için kan damarlarını genişletir. Oluşan kızarıklık, yüzeysel kılcal damarların genişlemesinin bir sonucudur.
Histamin intoleransı, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür ve savunma sistemimizin çok farklı uyaranlara karşı çok hızlı ve şiddetli tepki vermesi olarak açıklanabilir.
Şarap içildiğinde yüzün kızarması, sebepsiz baş ağrıları, adet düzensizliği, sürekli gergin ruh yapısı, bazı yiyeceklerin tüketilmesi sonrasında hissedilen dilde kaşınma hissi, hafif burun akıntısı gibi semptomlar histamin intoleransına işaret ediyor olabilir.
Histamin İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Histamin, merkezi sinir sisteminde HMT (Histamin Metiltransferaz), sindirim sisteminde ise DAO (Diamin oksidaz) enzimleri tarafından parçalanır. Histaminin yeterli seviyelerde yıkılmadığı (parçalanmadığı) durumlarda oranı yükselir ve bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Yukarıda saydığımız örneklerden yola çıkarak histamin intoleransı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
- Devam eden ve sebepsiz anksiyete
- Baş dönmesi
- Migren tarzı baş ağrıları
- Uykuya dalmada zorluk
- Adet düzensizliği
- Kurdeşen
- Yorgunluk hissi
- Bölgesel olarak dokularda ödem
- Bulantı ve kusma
- Yüz kızarması
- Kalp ritminde bozukluk
- Kan basıncında yükselme
- Abdominal kramplar
- Burun tıkanıklığı ve akıntısı
Histamin İntolerans Testi Nasıl Yapılır?
Histamin intoleransı tanısı konulabilmesi için yapılan testler farklı esaslara dayanır. Bu testlere göz atmak gerekirse;
- Çıkartma/Yeniden Yerine Koyma: Eliminasyon/Reintrodüksiyon testinde, kişinin histamin intoleransına neden olduğundan şüphelenilen histamin içeriği yüksek madde bir aylık bir süre boyunca tümüyle diyetten çıkartılır. Bu sürenin sonunda bu yiyeceğin tekrar menüye eklenmesi ile intoleransın geri dönüp dönmediği gözlemlenir.
- Kan Testi: Kandaki histamin ve DAO seviyeleri laboratuvar ortamında tespit edilebilmektedir. Bu iki madde arasındaki oran (Histamin/DAO) yüksek ise, kandaki histamin oranının normal seviyenin üzerinde olduğunu ve yeterince parçalanmadığını gösterir.
- DAO Yüklemesi: Histamin bakımından düşük bir diyet programı, DAO takviyesi ile desteklenerek belirtilerde bir azalma olup olmadığı gözlemlenir. Eğer semptomlarda gerileme varsa, DAO miktarındaki eksiklik belirlenir ve tedavi buna göre şekillendirilir.