Göz Kapağında Şişlik Neden Olur?
Göz Kapağında Şişlik Neden Olur? Göz çevresinde şişlik olması yaygın bir durumdur ve genellikle zararsız olmasına rağmen can sıkıcı olabilir. Ödem adı verilen aşırı sıvı birikmesi çoğu şişkinliğin nedenidir ve birkaç olası neden vardır. İşte daha yaygın olanlardan bazıları:
Alerjiler:
Alerjiler, göz çevresindeki dokularda ve göz kapaklarında sıvı birikmesine neden olarak şişkinliğe neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, cildin kılcal duvarların geçirgenliğini artırabilecek histamin salmasına neden olarak çevre dokulara ekstra sıvı salınmasına izin verir.
Tükenmişlik:
Uzun süreli yorgunluk dönemleri, göz çevresindeki kan damarlarının şişmesine neden olarak, çevredeki bağ dokusuna ekstra sıvı ve kan girerek şişkinliğe neden olabilir.
yaşlanma:
Yaşlandıkça, kolajen ve elastin seviyeleri azalarak alttaki yağ yastıkçıklarının düşmesine neden olur ve bu da göz kapaklarında şişkinliğe neden olabilir.
Hormonal Değişiklikler:
PMS, hamilelik ve menopoz döneminde yaşananlar gibi hormonal dalgalanmalar vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir ve bu da göz çevresinde şişkinliğe neden olabilir.
dehidrasyon:
Hafifçe susuz kalmak bile vücudun aşırı sıvı tutmasına neden olabilir ve bu da göz çevresindeki bölgede şişkinliğe neden olabilir.
Diyet:
Çok fazla tuz veya işlenmiş gıdalar yemek, vücudun ekstra sıvı tutmasına neden olabilir ve bu da göz çevresinde şişkinliğe neden olabilir.
Şişkinliği Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?
-
- Bolca dinlenin: Vücut uyku sırasında kendini onarır ve en az sekiz saat dinlendirici bir uyku almak şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.
-
- Daha fazla su iç: Hidratlı kalmak, sıvı seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur ve göz şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
-
- Sodyum alımını sınırlayın: Çok fazla sodyum vücudun sıvı tutmasına neden olabilir, bu nedenle tuz alımını sınırlamak şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.
-
- Soğuk kompres uygulayın: Göz çevresine soğuk kompres uygulamak iltihabı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
-
- Doğal bir göz kremi kullanın: Salatalık veya papatya gibi bileşenler içeren göz kremleri, göz çevresindeki şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Göz çevresindeki şişlik can sıkıcı olabilir ama genellikle tedavi edilebilir. Şişlik devam ederse veya kızarıklık veya kaşıntı meydana gelirse, daha ileri değerlendirme için bir doktora görünmek en iyisidir. Göz kapağında şişlik en sık görülen bir göz rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Nedenleri oldukça farklı olabilen bu problem, özellikle gözün dış yüzeyinde meydana gelen, yaygın veya lokalize şişmelere neden olmaktadır.
Göz kapağındaki şişlik, belirgin bir şişlenme olmadan dahi çok fazla gözyaşı salgılanmasıyla birlikte görülebilmektedir. Tarif edilmiş olmasına rağmen, bu semptom teşhis edilmekte oldukça güç olmaktadır, çünkü normal gözümüze anormal karakterde bir şişkinlik gösterebilmektedir.
Göz kapağındaki şişlik, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmekte ve hepsinin tek bir tedavi seçeneği mevcut olmamaktadır. Bu nedenle, doktorlar genellikle bir enfeksiyon olup olmadığını test etmek amacıyla herhangi bir tıbbi müdahale uygulamadan önce, şişkinliğin gelişme sürecini teyit etmek isterler. Doktor tarafından kullanılan tıbbi testlere, alerjileri yoklamak ve ilgili alerjenleri saptamak için deri testleri çoğunlukla dahildir.
Ayakta durma süresinin uzaması veya birçok hareketten sonra göz kapağına baskı uygulanması, göz kapağındaki şişkinliği büyük ölçüde arttırabilmektedir. Ayrıca, besinler veya ilaçlarla bağlantılı olarak da göz kapağında şişlik gelişebilmektedir. Son olarak, hormonal değişimlerin yanı sıra, stresli ortamlarda veya belirli bazı alerjenlere maruziyet sırasında da göz kapağında şişme meydana gelebilmektedir.
Bununla birlikte, tıp alanındaki gelişmeler, teşhis ve tedavinin sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmuştur. Şu an, çeşitli damla ve kremler kullanılarak, göz kapağındaki şişkinliği azaltmaya yardımcı olan alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu tür ürünler, iltihap veya alerjik cevap oluşturdukları takdirde, eksik besinlerin giderilmesi, göz kapaklarını hafifletmek veya ağrıyı azaltmak için kullanılan doğal bitki özlerine sahip olabilmektedir.
Göz kapağındaki şişkinliğin hafif formda olsa da, ciddi seviyeye ulaşması durumunda doktora başvurulması gerekmektedir. Bu durumda doktor, kanda laboratuvar analizleri veya göz muayenesi yöntemleri kullanarak, neden ortaya çıktığını belirlemek ve ona uygun tedavi seçeneklerini uygulamak için gerekli önlemleri alacaktır.