Fonksiyonel Antrenman Ne Demektir, Nasıl Yapılır?
Günlük aktivitelerdeki fiziksel etkinliklerin eksikliği, iş nedeniyle oluşan duruş veya pozisyon hataları, yanlış antrenman programları nedeniyle oluşan yüklerin kaslara yanlış aktarılması, çeşitli yaralanmalara ve kaslarda işlev eksikliğine yol açar.
Fonksiyonel antrenman, insan vücudundaki kasların tümünü çalıştırmaya ve işlevlerini artırmaya yönelik olarak yapılan ve istenilen zorluk seviyelerinde uygulanan bir kas yükleme programıdır. Hareketlerin zorluk seviyelerini giderek arttıran bir plan dahilinde tatbik eden bu antrenman sistemi, kaslarda bir sonraki zorluk seviyesine uygun alt yapıyı hazırlayarak kas elastikiyetini ve gücünü daha yüksek seviyelere çıkarmayı amaçlar.
Fonksiyonel antrenman egzersizleri, bir bakıma günlük hayatta karşılaşılan aktivitelerin taklit edilmesi ve bu sayede kaslarda öğrenmeyi kolaylaştırıcı hareketler bütününü içerir. Tüm vücudun kullanılması ve programın giderek zorlaştırılması gibi temel esaslar çerçevesinde yürütülür.
Sonuç olarak, daha güçlü, esnek ve dirençli, kısacası fit bir vücut hedeflenmektedir.
Fonksiyonel Antrenman Nasıl Yapılır?
Temel prensip, direnç makinalarının yerine, serbest yüklerin kullanılması esasına dayanır.
Programın genel özellikleri şunlardır;
- Tam hareket açıklığı içeren, vücudun kendi ağırlığını da kullanan barfiks, şınav, squat, dips gibi hareketler ana bileşenlerdir.
- Gündelik yaşamda önemli olan core bölgesini hedefe koyar
- Çömelme, ağır yük taşıma gibi hareketleri içerir
- Programın hedefindeki bireye göre kişiselleştirilebilir
- Halat çekme, kum torbası ve araç lastiği gibi materyaller ve hareketler programın içinde yer alır.
- Ayak ağırlıkları, dambıl vb. gibi belli kasları hedef alarak bölgeselleştirilebilir.
- Direnç bantları kullanılır
Fonksiyonel antrenman programı ile vücut geliştirme çalışmalarını karşılaştırmak çok da doğru bir yöntem olmayacaktır. Çünkü fonksiyonel antrenman hareketleri, günlük yaşamı ve bu süreçteki kas faaliyetlerini esas alır. Örneğin bir halat çekme faaliyetinde, bazı kaslar gerilirken, bazı kaslar gevşeyecek ve halatı çekmeye yönelik kas demetleri arasında bir uyum ve senkronizasyon meydana gelecektir.
Vücut geliştirme egzersizleri ise bir bölgedeki kas gruplarının tümünün aynı anda çalıştırılması yani gerilip gevşemesi esasına göre yapılır.
Fonksiyonel antrenman, tüm vücut bölümlerinde günlük aktiviteler sırasında karşılaşılabilecek kas hareketlerini öğreterek ve disipline ederek kas verimliliğini arttırır. Kas koordinasyonunun gelişmesiyle çeviklik ve denge unsurlarında olumlu gelişmeler sağlanır.
Sadece bu özellik bile günümüzde hayli yaygın karşılaşılan bel, boyun ve sırt ağrıları gibi şikayetlerin azalmasını ve hatta ortadan kaldırılmasını bile sağlayacaktır.