Dijital Vatandaşlık Nedir, Dijital Vatandaş Örnekleri Nelerdir?
Dijitalleşmenin, gelişen teknolojinin ve hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan internet furyasının oluşturduğu yeni terimler hayatımıza girmeye devam ediyor.
Bu yeni kavramlardan biri olan dijital vatandaşlık nedir, kimlere dijital vatandaş adı verilir, dijital vatandaşlık örnekleri nelerdir gibi soruların cevapları, bu yazımızın içeriğini oluşturuyor.
Dijital Vatandaşlık Nedir?
Etrafımızdaki sanal dünya her geçen gün genişliyor ve artık insanlar birbirinden uzakta da olsalar etkileşim içinde olabiliyorlar.
Bu sanal ortam, adından da anlaşılacağı gibi, çoğu durumda atık gerçek dışı bir hal alıyor ve bazı insanlar sanal ortamın bilinmezliğini kötü niyetli kullanmaya başlayabiliyorlar. Son yıllarda giderek daha sık duymaya başladığımız, doxing, pishing, internet dolandırıcılığı gibi kavramların yanında, sanal ortamlarda ve özellikle de sosyal medyada zorbalık yapan, negatiflik saçan tiplerle de daha fazla karşılaşmaya başladık.
Dijital dünyayı pozitif yönde kullanan, sanal ortamda bile olsa, sorumluluk sahibi, yapıcı eleştirel davranabilen, düzeyli ve olumlu iletişim kurabilen kişilerin bu özellikleri, tam da dijital vatandaşlık nedir sorusunun cevabını oluşturuyor.
Özetle, dünyanın neresinde olursa olsun, çok uzaklardaki insanlarla da sağlıklı, saygılı ve dürüst bir etkileşim kurabilen insanlar dijital vatandaş olarak adlandırılıyorlar.
Dijital Vatandaş Örnekleri Nelerdir?
Dijital vatandaş, online ortamlardaki bilgi kirliliğini kendi akıl ve mantık süzgecinden geçirebilen, bu kirlilikten damıtılmış ve doğru bilgi çıkarabilen kişidir.
Pek çok karşıt görüşün kavga edercesine çarpıştığı ortamda, ilk etapta taraf olmaktansa, tüm görüşleri dinleyip, kendi fikir ve bakış açınızla değerlendirip doğru bir sonuca ulaşabiliyorsanız siz de dijital vatandaşsınız demektir.
Dijital vatandaş, sanal dünyada da olsa, kendisini olduğundan farklı göstermeye çalışmaz, karşısındaki kişi ile belki de hiçbir zaman yüz yüze gelmeyeceği gerçeğine rağmen, ona saygı gösterir, fikirlerini dinler, kendince yapıcı bir şekilde doğru yöne sevk etmeye çalışır.
Dijital vatandaşın asıl amacı, doğru ve yararlı bilgiye ulaşmak, düzeyli bir sosyal ilişki kurmak için süreci doğru yönetmektir. Hedef doğru bilgidir, yöntem ise her fikri dinlemek ve muhakeme etmektir.
Kalabalık bir online ortamda dahi, dijital vatandaşlık özelliklerin sahip biri, o kavram ve bilgi karmaşası içinde bile, sakin kalıp izleyerek, doğru zamanda ve doğru müdahalelerle doğru bilgiye ulaşmayı ve karşısındakini de ulaştırmayı becerebilen kişidir.