Botoks Nedir? Nasıl ve Neden Yapılır?
Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen ve nörotoksik etkili protein aracılığı ile, aslında zayıf felç etkisi yaratan bir zehir olan Botulinum Toksini, uzun süredir kozmetik amaçlarla kullanılmaktadır.
Nörotoksik (sinir hücrelerini etkileyen zehir anlamına geliyor) etkisi ile oluşturduğu bölgesel ve hafif zayıf felç sonucu özellikle ciltte çok daha gergin ve parlak bir görünüm elde edilmesi hedeflenen Botoks tedavisi, periyodik olarak tekrarlanarak sürdürülmelidir.
Botoks Nedir?
Botoks Nedir, Aslında “Botoks”, etken maddesi Botulinum Toksini olan bir markadır. Dilimizde pek çok örneği olan isimleşmiş markalar gibi, artık bir isim haline gelmiş olan bu marka, uygulanan işlemin de genel adı olarak bilinmektedir.
Kozmetik alanda, kırışıklıkların giderilmesini, aslında kırışıklık görüntüsü veren cilt dokusunu kontrollü bir şekilde felç edip gerginleştirerek sağlayan bu uygulamanın medikal anlamda da çok farklı kullanım alanları mevcuttur.
Botoks Neden Yapılır?
Botoks Nedir ve Neden Yapılır, Yaşlanma etkileri kişilerin genetik altyapıları kadar yaşam tarzları ve ortamlarına bağlı olarak erken veya geç dönemde ortaya çıkmaya başlar.
Botoks uygulaması ile, yüz mimiklerini çok kullanan, genetik hikayesinde ciltte hızlı kırışma olan ve yaş olarak ileride olan kişilerin yüz hatlarında daha genç bir görünüm elde etmek hedeflenmektedir.
Daha ağırlıklı olarak kadınların yöneldiği Botoks tedavisi, kırışıklıkların ortaya çıktığı bölgeye Botulinum toksini zerk edilerek, sinirlerin hafifçe felç edilmesi ve buna bağlı olarak, ciltte daha gergin ve genç bir görüntü elde edilerek , yaşlanma etkilerinin bir anlamda maskelenmesi sağlanır.
Daha genç bir cilt görünümü sağlamanın yanı sıra, tıbbi olarak da Botoks (Botulinum Toksini) kullanılan alanlar mevcuttur ve giderek kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Botoks kullanılan endikasyonlardan bazıları;
- Koltukaltı terlemelerinin azaltılması
- Dishidrotik Egzama
- Şaşılık tedavisi
- Yüz felci
- Migren
- Diş gıcırdatma ve çene spazmı
- Kas spazmları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Botoks Nasıl Yapılır?
Botulinum toksini uygulaması kozmetik alanda kullanım bölgesine göre değişkenlik gösterse de, ortalama 10-15 dakika kadar sürer.
Kozmetik amaçla, kırışıklıkların en çok görüldüğü, alın, dudak çevresindeki gülme çizgileri, kaşarın arası, gözlerin dış çerçeveleri gibi bölgelere toksinin enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.
Alın, avuç içleri, ayak tabanları, koltuk altı gibi çok terleyen bölgelere yapılan botoks uygulamaları ile, sinir hücreleri ile ter bezleri arasındaki ileti durdurulur ve terleme komutunun ter bezlerine ulaşması engellenerek aşırı terlemenin önüne geçilmiş olur.
Migrenin bilinen en önemli etkeni olan kafa bölgesindeki kaslarda oluşan gerginlik dikkate alındığında Botulinum toksini uygulaması ile gerginliğin giderilmesi sonucu, migren ağrılarındaki azalma ise biraz da tesadüf sonucu tespit edilmiştir.
Botoks uygulaması sonrasında, yüzün yıkanması, makyaj gibi faaliyetlere kolaylıkla izin verilir. Hastalara yapılan uyarılar genelde, yaklaşık 4 saat boyunca dik durulması, çok sıcak su ile uygulama yapılan bölgenin muhatap edilmemesi şeklindedir.
Botoks uygulamasının etkisi ortalama 4-6 ay kadardır. Bu sürecin sonunda tekrar edilmesi gerekir.
Tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi, hijyene önem veren kliniklerde ve ehil ellerde yapılacak olan Botoks uygulaması çok daha güvenilir olacaktır.