Bilgisayarım Neden Sürekli Yeniden Başlıyor? Windows PC’ler için 10’dan Fazla Sorun Giderme İpucu
Bilgisayarım Neden Sürekli Yeniden Başlıyor? Windows PC’ler için 10’dan Fazla Sorun Giderme İpucu Bilgisayarınız sürekli yeniden başladığında, en çok düşünülecek nokta, bu problemi çözebilecek belirli nedenler olup olmadığıdır. Genellikle, Windows’unuzun sürekli yeniden başlamasının nedeni, rutin güncellemeler, aşırı ısınma, temel donanım ve program arızalarından biri de olabilir.
Sorun Giderme İpuçları
Donanım arızası olduysa, bu İpuçları deneyebilirsiniz:
-
- Dizüstü Ayar Event Logs: Event loglarınızı kontrol ederek, yazılım veya donanım arızalarının meydana gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.
-
- Bilgisayarın İçini Temizleyin: Accset sıvıyı kontrol edin ve donanımların etrafındaki tozda veya liralardan da temizleyin. Gelen üflemeli makasla birbirinden bağımsız ayarlar için soğutucuyu temizleyin.
-
- Kullandığınız Donanımları Değiştirin: Ekipmanlarını değiştirmeniz gerekebilir. Ses kartları, anakartlar, GPUlar, hızlandırıcılar ve diğer cihazlarınızı yenilemek için tam donanımla birlikte gelen eski donanımlarınızı değiştirin ve eski ekipmanlarınızı istediğiniz gibi kolayca yırtın.
İkinci Adımı Atın
Son olarak, Windows’unuz sürekli yeniden başladığında, bunu çözmek için ikinci bir adım atın. Öncelikle, donanım sorunlarının ne olduğunu anlamak için Sistem Gereksinim Raporu’nu kontrol edin. Bu rapor, Bilgisayarınızı çalıştırmak için gereken donanım öğelerinin detaylarını gösterir. Windows Güncellemelerini başlatmak için Kontrol Panel’ini tıklayın ve bu alandan yaklaşan güncellemelerin hangilerini başlatmak istediğinizi seçin. Güncellemeler yüklenirken, Windows’un sürekli yeniden başlamasının nedeni olarak hangi donanım arızasının bu sorunu tetiklemiş olabileceğini anlamanıza yardımcı olur.
Kullandığınız ekipmanları test etmek için programlar ve işlemler de çalışabilir. RAM testleri, HDD ve sürücü testleri, GPU testleri ve diğer testleri çalıştırarak, çalışma sistemlerinde depolanan verileri tespit edebilirsiniz.
Sonuç
Bilgisayarınız sürekli yeniden başladığında, bunun nedeni donanım arızası olabilir veya sadece Windows’un rutin güncellemelerinin düzgün olmadığından da kaynaklanabilir. Donanım arızası olduysa, Sistem Gereksinim Raporu’nu kontrol edin ve gereken ayarları yapın. Diğer testleri çalıştırarak, donanım arızalarını algılayıp çözebilirsiniz. Windows’un güncellemelerini kontrol edin ve en sık güncellendiğinden emin olun. Bunlarla uğraşırken, Windows’un sürekli yeniden başlamasının nedeni hakkında daha fazla bilgi elde edebilirsiniz. Günümüzde bilgisayarlar kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran en önemli araçlardan biridir. Kullanıcılar usunnabilir ayrıntılara rağmen, birçoğu bilgisayarlarının sürekli yeniden başlamasıyla karşılaşmış ve sonuçta çözümü bulma konusunda zorlanmışlardır. Windows PC kullanıcılarının güç deneyiminden en iyi şekilde faydalanmaları için burada 10’dan fazla sorun giderme ipucu bulunmaktadır.
1. Tehlikeli Yazılımların Temizlenmesi: Bilgisayarınızın yeniden başlaması, çoğu zaman sahte veya zararlı bir programın sistemdeki bir problem yarattığı anlamına gelmektedir. Kötü amaçlı yazılımları bulup temizlemek için etkili bir virüs tarama uygulaması kullanmanız önerilir.
2. Güncellemelerin Uygulanması: Bilgisayarınızın güncellemeler yüklenmez de, bu durumda da bilgisayarınızının yeniden başlaması işaret eden bir problem olabilir. Sistem sürekli yeniden başlamasını kontrol etmek için windows en son güncellemelerinin hemen yüklenmesini önerir.
3. Windows Güncelleştirme İşlemlerinin Kontrolü: Sisteminizin zaman zaman yeniden başlaması en son güncellemeleri yüklemeyi denemesiyle ilişkili olabilir. Windows güncellemelerinde bu sorun üstesinden gelmek için, denetim masasından windows güncelleştirmelerini manuel olarak kontrol etmeniz önerilir.
4. Disk Analizi ve Onarımı: Windows Windows Disk Güveni aracıyla hatalı dosya sistemi dosyalarından etkilenip etkilenmediğini kontrol edin. Eğer bu aracı çalıştırdıysanız, bilgisayarınızın yeniden başlamalarının sebebi başka bir problem olabilir.
5. Güç Yönetimini Kontrol Edin: Güç yönetideki uygulamalar arasındaki çatışmalar bilgisayarınızın yeniden başlamasına neden olabilir. Bu durumda, denetim masasından güç yönetimini kontrol edin.
6. Sistem Tamiri: Windows’un SFC aracını çalıştırarak bilgisayarınızın daha önceki durumuna geri döndürmeyi denemek de problemleri çözebilir.
7. Sürücülerin Güncelleştirilmesi: Yeniden başlamalar bir sürücü bozukluğu nedeniyle olabilir. Sürücüleri denetim masasından yükseltmek soruna çözüm getirmeyi deneyebilirsiniz.
8. BIOS Güncelleştirilmesi: Yeniden başlamalar yeni bir yazılım güncelleştirmeden evvel BIOS sürümünün güncelleştirilmesiyle ortadan kaldırılabilir. Bilgisayarınızın yeniden başlamasını denetlemek için BIOS en son güncellemelerinin uygulanmasını denetim masasından gerçekleştirin.
9. İşlemci Temperatürünü Denetleyin: İşlemciyi kontrol etmek için Windows Güvenlik duvarının genişletilmiş güvenlik duvarını izleyin. Eğer temperatür çok yüksekse, bu bilgisayarınızın sürekli yeniden başlamasına neden olabilir.
10. Sabit Disk Gözden Geçirilmesi ve Onarılması: Eğer üstteki kontrollerden sonra sorun çözülememişse, bilgisayarınızda düşük disk alanı bulunuyor olabilir. Sabit disk bilgisayarınızın üzerindeki sorunları kontrol etmek için bir defaya mahsus CHKDSK komutunu çalıştırın.
Bilgisayarınıza en son güncellemelerin yüklenmesinden, biten sürücülerin onarılmasından, güç yönetimine kadar, bilgisayarının kapanma ve yeniden başlama sorunuyla ilgili çözümler arasından bunlar en iyileri şüphesiz. Uzun vadeli yararlar sağlamak için, bu noktaları gözden geçirdikten sonra bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için sisteminizi periyodik olarak temizleyin.